Etichete

, , ,

Cred că multă lume iubește Lavanda… fie pentru parfumu-i delicat, dar persistent, fie pentru culoarea-i minunată ce te transpune în lumi de vis… O iubim instinctiv, și ne oprim la ea în cele mai diverse momente din viața noastră, mai ales când simțim nevoia de un respiro, de un moment de relaxare.

Efectele ei pe corpul fizic sunt multiple, și sunt datorate uleiului volatil ( în care predomină alcolii și esterii), la care se adaugă acizii triterpenici, cumarine, flavone, polifenoli ( acidul rozmarinic).

Astfel, este cunoscut efectul ei antibacterian și antifungic, cicatrizant, analgezic și calmant ( pentru răni și arsuri ușoare).

Pentru sistemul circulator are efect stimulant, tonic general și cardiotonic, iar pentru sistemul nervos poate fi folosită pentru relaxare, ca sedativ în stări de hiperexcitabilitate nervoasă, în insomii, cefalee, dar și în stări de agitație, anxietate, asociate cu depresie.

Cam acestea ar fi lucrurile pe care Lavanda le-ar putea face pentru noi, pe corpul fizic, dacă i-am permite… 

Dar, cum ne poate ea ajuta cu programele noastre mentale, cu blocajele emoționale ( pe care toți le avem, într-o mai mică sau mai mare măsură), cu traumele noastre???… pentru că și aici ea poate fi un prieten de nădejde!

Așa cum ne spune și numele ei ( ce provine din latinescul „lavare”, ce înseamnă „a spăla”), această plantă are capacitatea de a ne ajuta în curațarea multor „păcate”, mai ales a celor pe care le facem față de noi înșine, prin auto-amăgire, prin permisivitate, prin indolența față de noi înșine, de nevoile și necesitățile noastre.

Discernământul emoțional presupune claritate și detașare. Influențele exterioare devin nocive, atunci când individul acceptă ca un burete tot ceea ce îi parvine, fie din comoditatea obișnuinței și a rutinei, fie din teama de necunoscut, și de a schimba ceva.

Astfel, Lavanda ne țese un borangic protector, ferindu-ne de experiențele dureroase, putând astfel să ne cultivăm discernământul, învățând a deosebi binele de rău.( în traducere, creează la nivel interior acea doză de nepăsare, care te ajută să privești detașat și obiectiv experiențele în sine) 

Atinge echilibrul între tonus, forță – încredere și destindere, temperare-calmare, echilibrându-se astfel capacitatea de emisie- receptivitate ( care odată dezechilibrată ori ne face prea extrovertiți, pierzând muuultă energie în cauze ce nu sunt ale noastre, ori apatici, depresivi, plini de deșeuri emoționale neplăcute).

Astfel, experințele ce erau cândva traumatizante, se integrează firesc în parcursul evolutiv, și devenim responsabili de a ne asuma disconfortul unei alegeri și curajul de a ne urma năzuințele. Alegerile din mimetism se transformă în responsabilitate. Gândirea, simțirea și fapta vor fi una, în concordanță cu Sinele nostru Divin, debarasați fiind de multitudinea resentimentelor și frustrărilor.

Și doar conectați profund cu Sinele Divin, ne putem înălța pe culmile înțelepciunii, plutind atent în același timp în profunzimea subconștientului.

Concluzionând… Lavanda este prietenul cel mai bun în acele momente în care „nu ești rău, doar stai prost cu nervii” !!!  

Relaxare! Discernământ! Înțelepciune!