Etichete

, , ,

Ce este Oil Pulling?

Oil Pulling este o metodă antică ayurvedică ce utilizează substanțe naturale (ulei) pentru curățarea și detoxifierea gingiilor și a dinților, având și efect de albire. Studiile au demonstrat că prin această metodă sunt distruse bacteriile dăunătoare de la nivelul cavității orale, iar boala parodontală este ameliorată.

Igiena dentară precară şi sângerările gingivale pot avea consecințe grave: permit unui număr de până la 700 de specii de bacterii să pătrundă în fluxul sanguin. Unele dintre aceste bacterii au efecte nocive asupra sănătății vaselor de sânge, determinând îngustarea şi rigidizarea lor treptată, ceea ce mărește pericolul apariției atacurilor de cord şi al accidentelor vasculare cerebrale (AVC).

Ideea de bază este că uleiul este utilizat pentru clătirea gurii în fiecare zi, astfel îmbunătățindu-se sănătatea orală și cea generală. Uleiul este capabil să dizloce tartrul dentar și să îndepărteze toxinele, fără a afecta negativ dinții și gingiile. Deoarece bacteriile pot intra în circuitul sanguin al organismului la nivelul gurii, o sănătate orală bună va influența benefic și starea generală a organismului. Este o metodă sigură și naturală, fără efecte secundare, care nu necesită un efort financiar mare.

Tehnica

Conceptul este foarte simplu. Se clătește gura timp de aproximativ 20 minute cu 1-2 linguri de ulei de cocos/susan/floarea soarelui/măsline. Cel mai bine este ca această tehnică să fie realizată dimineața la trezire pe stomacul gol, dar medicul Bruce Fife sugerează că poate fi efectuată înainte de fiecare masă dacă este necesar, în cazul unor infecții dentare sau parodontale severe.

 1. Se toarnă 1-2 linguri de ulei în gură; se pot adăuga în ulei 1-2 picături de ulei esențial de lavandă sau mușețel, pentru potențarea efectului antibacterian și antiinflamator.
 2. Se clătește gura timp de aproximativ 20 minute; timpul este foarte important, deoarece este suficient de lung pentru a dizolva tartrul dar insuficient pentru ca organismul să înceapă reabsorbția. Uleiul se plimbă prin gură fără a-l înghiți, la fel cum se procedează cu apa de gură. Odată amestecat cu saliva uleiul devine mai gros și capătă o culoare albicioasă pe măsură ce reține bacteriile. Mișcările trebuie să fie ușoare, naturale, timp de 20 de minute. Dacă nu se rezistă 20 de minute, se poate scuipa și relua procesul până la efectuarea timpului complet.
 3. După cele 20 de minute, uleiul se scuipă la gunoi de preferință și nu în chiuvetă. Sub nici o formă nu trebuie înghițit, deoarece este plin de bacterii și toxine.
 4. Se clătește bine gura cu apă caldă, pentru a îndepărta complet uleiul; pentru rezultate optime se poate dizolva sare de mare în apa pentru clătit.
 5. Se efectuează periajul dentar obișnuit.

Beneficiile oil pulling-ului:

 •  Uleiurile de cocos, susan sau floarea-soarelui sunt folosite deoarece atrag toxinele din piele, sau, în cazul oil pulling, din mucoasa bucală. Lipidele din aceste uleiuri îndepărtează bacteriile de la nivelul gingiilor și din salivă, în special streptococii. Practicând oil pulling, veți avea dinți mai albi, datorită proprietăților antibacteriene și antivirale ale uleiurilor, care albesc dinții îngălbeniți sau pătați.
 •  Oil pulling ajuta la întărirea gingiilor și dinților, datorită stimulării microcirculației locale prin clătire.
 •  Combate respirația urât mirositoare.
 •  Poate ajuta în tratarea sângerărilor gingivale.
 •  Este de mare ajutor persoanelor cu buze uscate, crăpate și gura și gâtul în general uscate.
 • Îmbunătățind starea de sănătate a cavității orale prin igienizarea realizată, pot fi prevenite afecțiuni generale ale organismului.

Sfaturi suplimentare:

 •  Nu renunțați la periajul dentar clasic!
 •  Folosiți doar ulei de bună calitate, obținut prin presarea la rece, nerafinat.
 •  Faceți oil pulling dimineața, de preferat pe stomacul gol.
 •  Nu înghițiți după ce ați făcut oil pulling, pentru că este plin de toxine și bacterii.
 •  Este de preferat să scuipați la gunoi sau în W.C și nu în chiuvetă.

Studii care susțin avantajele acestei metode, beneficiile aduse stării de sănătate orală și acțiunea asupra microorganismelor de la nivelul cavității bucale:

 Image