Cercetătorii de la Universitatea Aalto din Finlanda au arătat unde la nivelul corpului uman sunt experimentate  majoritatea emoțiilor comune. Zonele de apariției ale acestor senzații la nivelul organismului uman sunt diferite din punct de vedere topografic în funcție de emoția resimțită.

Emoțiile reprezintă o modalitate foarte bună pentru a ne pregăti în vederea experimentării lumii exterioare și a face față provocărilor zilnice. Se știe că emoțiile declanșează reacții fizice la nivelul organismului uman și că localizarea acestor reacții este diferită topografic în funcție de emoția resimțită. De exemplu, anxietatea poate fi asociată cu durerea de piept, în timp ce dragostea sau fericirea pot da o senzație generalizată de căldură.

”Emoțiile ajustează nu numai starea nostră mentală ci și pe cea fizică. În acest mod suntem pregătiți să reacționăm prompt în fața pericolelor, dar și să sesizăm oportunitățile, cum ar fi interacțiunile sociale plăcute, prezente în mediul înconjurător. Conștientizarea schimbărilor fizice asociate cu o anumită emoție poate declanșa senzația emoțională conștientă, cum ar fi starea de fericire ”, afirmă asist. univ. Lauri Nummenmaa din cadrul universității Aalto.

Studiul s-a desfășurat online și s-a bazat pe răspunsul subiecților la anumiți stimuli. În cadrul studiului au participat peste 700 de persoane din Finlanda, Suedia și Taiwan. Aceștia au fost rugați ca în urma experimentării unei emoții să coloreze imaginea corpului uman cu roșu în zonele de activitate ridicată și cu albastru pentru zonele cu activitate redusă.

”Rezultatele studiului au implicații majore pentru înțelegerea funcției emoțiilor și a bazei lor fiziologice. Pe de altă parte, rezultatele ne ajută să înțelegem diferitele tulburări emoționale și să oferim instrumente noi pentru diagnosticarea lor”.

Schemele emoționale au fost asemănătoare în ciuda diferențelor culturale ale subiecților, ceea ce demonstrează că emoțiile sunt experimentate aproape la fel de către toți oamenii, indiferent de vârstă, sex, religie și cultură – senzațiile fizice asociate emoțiilor au un substrat biologic.

 

 

Rezultatele studiului au fost publicate pe 31.12.2013 în revista  ”Proceeding of The National Academy of Sciences”.

Sursa:

L. Nummenmaa, E. Glerean, R. Hari, J. K. Hietanen. Bodily maps of emotions. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2013; 10.1073/pnas. 1321664111Image